Una dintre cele mai mari fraude din istorie: gruparea de crimă organizată a scos în mod ilegal 24 de miliarde de dolari din Rusia

Una dintre cele mai mari fraude din istorie: gruparea de crimă organizată a scos în mod ilegal 24 de miliarde de dolari din Rusia
Publicat: 20/06/2013, 12:31
Actualizat: 03/07/2013, 16:37

Banca centrală a primit în luna mai o solicitare de la Ministerul de Interne pentur informații privind mai multe companii implicate într-o investigație penală privind operațiuni financiare ilicite, a declarat Ignatiev, citat de Bloomberg.

În urma verificărilor, instituția a identificat „încălcări clare ale legilor privind taxele și circulația de monedă” și a trimis în această săptămână un raport de 230 de pagini către minister, a adăugat el.

Ignatiev (65 de ani), care va pleca luni de la șefia băncii centrale după mai bine de 10 ani, a declarat că problema transferurilor ilegale de bani în afara țării i-a ocupat mai mult timp decât politica monetară și economia.

Tranzacțiile „dubioase” au reprezentat 38 miliarde de dolari din ieșirile nete de capital privat de anul trecut din Rusia, în valoare totală de 54 miliarde de dolari, nivel considerat „anormal de ridicat”.

„Am impresia că această întreagă rețea de companii paravan este controlată de o singură grupare”, a spus Ignatiev.

O investigație pentru a descoperi persoanele care controlează gruparea ar putea presupune „sute sau chiar mii” de solicitări către băncile comerciale, precum și audierea celor implicați în operațiuni, a continuat guvernatorul.

El a reiterat că este necesară o cooperare mai strânsă între autoritățile juridice, cele financiar-bancare și alte agenții de stat implicate.

Majoritatea operațiunilor suspecte au fost efectuate în perioada 2010-2012, însă unele datează chiar din 2008, a mai spus oficialul.

Investigația efectuată la cererea Ministerului de Interne nu a mers dincolo de aceste tranzacții, astfel că numărul firmelor implicate ar putea fi mai mare, a adăugat Ignatiev.

Se estimează că Rusia a înregistrat în primul trimestru al acestui an ieșiri nete de capital privat de 25,8 miliarde de dolari, aproape jumătate din nivelul înregistrat anul trecut, potrivit datelor băncii centrale.

Retragerile au continuat inlcusiv până în luna mai și au fost mai ridicate decât se estima, a precizat Ignatiev.

Un oficial din ministerul Economiei a afirmat marți, potrivit Interfax, că în mai au fost înregistrate ieșiri de 8 miliarde de dolari, față de 4 miliarde de dolari în aprilie.

Tranzacțiile suspecte ar putea presupune „evitarea taxelor sau a plăților către autoritatea vamală, fraudarea bugetului de stat, mită, spălare de bani, terorism financiar și operațiuni legate de traficul de droguri”, a afirmat președintele băncii centrale.

Global Financial Integrity estimează că economia subterană din Rusia a scos din țară în mod ilegal, în perioada 1994-2011, până la 211,5 miliarde de dolari. Rusia este cea mai opacă economie analizată vreodată de institutul de la Washington, iar suma reală ar putea fi mai ridicată, se arată într-un raport publicat în februarie.

Dacă prețurile petrolului se vor menține la nivelurile actuale, va urma o încetinire inevitabilă a ieșirilor de capital privat, astfel că rubla va înregistra cel mai probabil un trend ascendent, anticipează Ignatiev.

Ministerul Finanțelor intenționează să înceapă în august achiziții masive de monedă străină pentru consolidarea Fondului de Rezervă, însă acestea vor avea un impact „minimal” asupra rublei, spune șeful băncii centrale. Mai mult, dacă Finanțele vor preschimba o parte din rezerve în ruble pentru a acoperi deficitul bugetar, moneda s-ar putea aprecia și mai puternic.

Rubla a scăzut miercuri la Moscova cu 0,6% față de dolar, cursul urcând la 32,19 ruble/dolar.

Mandatul lui Ignatiev se va încheia luni, 24 iunie, funcția urmând să fie preluată de Elvira Nabiullina, în prezent consilier economic la Kremlin. Ignatiev va rămâne la banca centrală într-un post de consilier, dar a refuzat să precizeze dacă se va concentra în continuare pe tranzacții financiare ilicite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Jocul lui Darwin: Cum a ajuns un fost gamer de 20 de ani unul dintre...
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Motivul pentru care se ieftinesc benzina și motorina. De la 1 iulie se schimbă lucrurile:...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Anumiți angajați vor avea parte de mai multe zile de concedii în 2024: Noul proiect...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
După ani de limbaj diplomatic, Zelenski a erupt şi a lansat acuzaţii la adresa Chinei:...
Cel mai BOGAT om din istoria lumii! Era african și avea un imperiu de...
A murit marea DOAMNĂ a ROMÂNIEI: Suflet ales, a fost un Om-Lumină
Cea mai grea ghicitoare din istorie. Doar câțiva oameni o pot rezolva
EXCLUSIV | Unde au dormit Vlad Gherman și Oana Moșneagu cu o noapte înainte de...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Bunica Gherghina, cocoțată în cireș! Cum a reacționat nepoata sa când a văzut-o pe femeia...
Ana Baniciu, în lacrimi după ce s-a mutat în casă nouă: ”Plânsă toată”
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Mansa Musa din Mali, cel mai avut conducător din istorie
×